Aula de Violí | Dictats divertits
1680
single,single-post,postid-1680,single-format-standard,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Dictats divertits

Des del mes de desembre estic vivint a Nicaragua on treballo en diversos projectes, entre ells, Música en los Barrios. L’experiència està sent molt enriquidora tant per ells com per mi. La supervisora musical del projecte és la Reyna Somarriba i va estudiar a Costa Rica (és dels pocs músics que ha pogut sortir a estudiar a fora). Ha tornat aquest any i ha començat a ensenyar als profes d’aquí el que ha après a fora i ha obert una nova línia de classes per nens petits. Ella sap molts jocs, trucs, dinàmiques i cançons per la classe d’iniciació musical que li encanta compartir (per sort meva, jeje). Un dels exercicis que més m’ha cridat l’atenció són els dictats musicals amb cotxes: són divertits, originals i super didàctics.

Dictat d’agut i greu

Preparació
Ditat d'agut i greu - iniciacióNecessitarem un full blanc per cada alumne, amb 4 línies dibuixades amb retolador que siguin verticals i paral·leles. Per cada nen necessitarem 4 cotxes. Poden ser cotxes tipo “micromachines”, cotxes de fusta o cotxes plans de paper com els de la foto. Podem fer-ho tot de cartró i plastificat perquè ens duri tot el curs.

Funcionament
Els nens tenen el seu full amb els 4 cotxes preparats al costat esquerre. El professor toca una seqüència de 4 notes que poden ser greus o agudes. Els alumnes han d’agafar els cotxes i posarlos a la part inferior de la línia si el so és greu o a la part superior de la línia si el so és agut. Com amb els dictats convencionals, podem repetir varies vegades la seqüència perquè l’assimilin bé i puguin representar sobre el paper el dictat complet.

 

Dictat de 2 notes

 

Preparació
Necessitarem un full blanc per cada alumne amb un pentagrama amb clau de sol ben gros dibuixat amb retolador. Per cada nen necessitarem 4 cotxes que poden ser de joguina o de paper.

Funcionament
Dictat de 2 notesJoc 1: Els nens tenen el pentagrama preparat amb els 4 cotxes a un costat. El profe tria dues notes com per exemple mi i sol, i les toca perquè els alumnes les reconeguin. El dictat serà una seqüència de 4 sons, combinant les 2 notes escollides. Els nens posaran els cotxes sobre les línies o espais del pentagrama que corresponguin i en l’ordre en que han sentit les notes.

Joc 2: Una altra manera de fer-ho és com una cursa. L’alumne té només dos cotxes que estan a l’inici del pentagrama preparats per sortir, en el lloc de les 2 notes que haguem escollit. En aquest cas no farem una seqüència sino que anirem tocant les dues notes, fent-les durar més o menys. Els alumnes han de fer avançar el cotxe pel seu carril mentre sona aquella nota. El joc s’acaba quan els cotxes arriben al final del pentagrama.

2 Comentaris

 • Júlia Pérez

  24.07.2012 at 23:55

  Ho trobo molt bona idea, jo acostumo a fer-ho amb “lacasitos” jeje. Petons!

 • admin

  25.07.2012 at 03:58

  Si Júlia, és una idea genial i lo dels lacasitos també!! Però aconsegueixes que no se’ls mengin durant el dictat?? jaja. Una abraçada!

  Mireia.

Deixa un comentari