Metàfores per a la classe de violí

L’ús de metàfores i visualitacions és molt útil per fer sentir als alumnes de violí algunes sensacions que són difícils de transmetre amb paraules. No se com m’ho faria sense aquestes eines! A continuació us deixo algunes de les imatges que més faig servir a classe:

La cadira
Per ensenyar als nostres alumnes com col·locar correctament la mà esquerra, els hi podem dir que s’imaginin que la base de l’índex és una cadireta on s’asseu el mànec del violi. Primer fem una “V” entre l’índex i el polze, després movem l’índex enrere per fer la cadira. Així els ajudem a trobar el punt de recolzament del violí a la mà, mantenint la mà oberta i els dits preparats per tocar.

L’elefant
Amb la mà i els dits relaxats fem la cara d’un elefant. Els dits mig i anular són la trompa, l’índex i el menut són els ullals i el polze és la boca. Tots els dits han d’estar rodonets i relaxats, tranquils com un elefant. Deprés podem fer que l’elefant agafi un llapis amb la boca i el fagi rodolar entre la boca i la trompa. Als meus alumnes els hi pinto uns ulls i la resta s’ho imaginen ells.
El ventall
Un altre “truc” per fer entendre als nostres alumnes la posició correcta de la mà esquerra és dir-los que l’obrin com un ventall. Fem el gest d’obrir el ventall vàries vegades per interioritzar la sensació. També els podem explicar que perquè hi hagi prou separació entre l’índex i el menut hem de tenir la mà ben oberta amb l’índex cap enrere com un ganxo. (Aquesta metàfora l’he après del meu amic Jaume Safont).
Untar mantega
A vegades costa trobar el punt de presió on la vibració de la corda és òptima i obtenim un bon so. Alguns alumnes passen l’arc de forma tan lleugera que quasi no se sent. Altres “apreten” tant que el so es trenca. Una bona comparació de la sensació que tenim quan fem vibrar la corda òptimament és com quan escampem mantega sobre una torrada. Si ho fem massa fluix no aconseguim desfer la mantega i si ho fem massa fort trenquem el pa. Un exercici que podem fer és “escampar mantega” sobre l’arc amb la mà dreta. Els dits han d’estar ben recolzats sobre la vara i hem de deixar que el pès del braç caigui sobre l’arc, mentrestant aguantem l’arc amb la mà esquerra.
El follet
Per aconseguir una bona posició de la mà esquerra ens hem d’assegurar que el violí està ben subjectat amb el cap i que la posició és correcta. Si tot i així el nostre alumne té la tendència a recolzar el mànec sobre el palmell de la mà, encara ens queda el truc del follet. Li diem a l’alumne de violí que s’imagini que a la seva mà hi ha un follet que només apareix quan ell toca. Si recolza el violí sobre la mà el pobre follet queda ben esclafat. Li podem suggerir que li posi un nom al follet i que el tracti bé. (Aquest truc me’l van dir els meus alumnes Joan i Marina Pinto, i a ells els hi havia ensenyat el seu profe anterior).
Si coneixes algun “truc”, idea o metàfora que ajudi als alumnes de violí a entendre una sensació i ho vols compartir, deixa un comentari més avall en aquest article.

No hi ha comentaris

Deixa un comentari