Concurs de cançons

Una activitat molt divertida que es pot organitzar al llarg de curs és un concurs de cançons. D’entrada molts nens diuen que no saben escriure cançons i que no seran capaços de presentar-se al concurs. Però tal com plantejo l’activitat, els prepararem per crear melodies i els ajudarem a plasmar-les al paper.

 

Preparació del concurs

Aquells alumnes que es mostrin tímids amb la idea de crear, els podem preparar fent jocs de pregunta-resposta.  Amb els que es mostrin més llençats podem fer exercicis per plasmar les idees al paper. Trobareu aquests exercicis dins la categoria de creativitat:

També hem de fer un cartell per anunciar el concurs als alumnes, parlar amb els pares per implicar-los, enviar e-mails a les famílies…

 

Bases del concurs

Recomano que acotem una mica els marges del concurs perquè no es trobin davant d’un full en blanc i no sàpiguen per on començar. A les bases del concurs establim una tonalitat i les figures rítmiques que es poden utilitzar.

 

Seguiment

És important que no comencin a dibuixar “boletes” en un pentagrama, sinó que la creació comenci amb l’instrument. A les bases podem posar que és obligatori saber tocar les cançons que es presenten.
Durant el concurs ens poden anar presentant les seves idees (de memòria, o gravades o inventant la seva pròpia notació musical) i els podem ajudar a escriure-les sobre el pentagrama. A vegades tenen una idea molt clara del que ha de ser la seva cançó, però resulta que té una forma irregular. Al meu parer, no hem d’adaptar la melodia perquè encaixi en una estructura regular de 4 o 8 compassos. El llenguatge musical ens ha d’ajudar a escriure literalment la nostra idea, enlloc de canviar la nostra idea perquè sigui “correcta” des del punt de vista teòric.

 

Guanyadors

No sóc partidària de la competició entre els alumnes, així que intento diluir al màxim aquest aspecte dins del concurs. M’agrada remarcar que totes les composicions són boniques i no promoure les actituds competitives. Podem fer de manera que no hi hagi un sol guanyador, sinó que tots els participants s’emportin un premi que ressalta la qualitat més especial de cada composició:  premi a la cançó més curta, a la cançó més trista, a la més tranquil·la, premi a la que té més silencis, etc.. Però si no t’agrada fer concursos i donar premis, una altra alternativa és organitzar un Festival de Cançons en lloc d’un concurs.

 

Premis

Donar premis promou un tipus de motivació externa que a la llarga no és la més positiva (veure l’article: 10 claus per motivar els teus alumnes de violí), per això a les meves classes normalment no dono premis. Però si com a excepció volem donar premis als participants del concurs i al mateix temps motivar-los a que segueixin inventant cançons, el millor que podem fer és donar-los recompenses que estiguin relacionades amb el violí o la composició. Per exemple, podria ser un quadern pautat amb un llapis i una goma, un conte musical, un llibre d’improvisació, o bé un programa o aplicació per gravar cançons. També podem fer que la cançó guanyadora sigui enregistrada o tocada per l’orquestra de l’escola al final de curs. Establim una data per l’entrega de premis, que podria ser el concert de final de curs o una de les classes d’orquestra.

Recorda que si no t’agrada fer concursos i donar premis, una altra alternativa és organitzar un Festival de Cançons en lloc d’un concurs.

 

Exemple

Aquest curs he organitzat el 1er Concurs de Cançons Marcianes a l’Antàrtida, l’escola de música on treballo. A continuació us cedeixo el material que he fet per si us pot inspirar:

Bases del concurs de cançons (pdf)
Full on s’estableixen les bases del concurs i es donen pistes per inspirar l’alumne a crear cançons.

Pauta de presentació pel concurs de cançons (pdf)
Full amb un espai per escriure el nom de l’autor, el títol de la composició i la data de presentació. Hi ha l’escala de Re major i pentagrames on podran escriure la seva cançó i presentar-se al concurs.

Com a premi per tots els participants he fet un joc de taula amb el tema de la música marciana. El podeu descarregar a la categoria d’Entreteniment i motivació.

Cartell del Concurs de cançons marcianes 2009-2010:

No hi ha comentaris

Disculpa, els comentaris estan deshabilitats.