Espiritual negre

El curs passat en una de les escoles on dono classe vam treballar el Cant Espiritual Negre com a tema del curs. Els alumnes van fer una recerca sobre el context històric de l’esclavitud a Amèrica, el work song i el cant espiritual. El concert final va ser audiovisual: els alumnes van tocar cançons espirituals, algunes amb fragments d’improvisació i tot, amb una veu en off que explicava el tema i fotos d’esclaus projectades al fons. Els nens més petits van fer dibuixos que van decorar la sala el dia del concert.


A continuació us cedeixo part del material que vaig fer:

Fris cronològic – Esclavitud i cant espiritual negre a EEUU (pdf)
És una línia de temps des del 1600 amb l’arribada dels primers esclaus als EEUU fins l’actualitat, on estan marcats els fets històrics més rellevants i un petit resum de la història dels espirituals negres.

Qüestionari – El cant espiritual (pdf)
És un qüestionari pels alumnes, perquè puguin orientiar millor la seva recerca sobre el tema.

Recopil·lació d’imatges de l’esclavitud a Amèrica del Nord (zip)
Recopil.lació de 80 d’imatges d’esclaus a l’església, treballant als camps de cotó, fent música, cartells de la segregació racial, etc.


Artistes recomanats:

Mahalia Jackson, Marian Anderson, Paul Robeson, Fisk Jubilee Singers, The Deep River Boys.


Cançons recomanades:

We shall overcome, Nobody knows the trouble I’ve seen, Joshua fit the battle of Jericho, Trouble of the world, Sometimes I feel like a motherless child, If he changes my name.

És possible que trobeu partitures d’aquets espirituals a l’IMSLP.


Enllaços d’interès:

Viquipèdia – Espiritual afroamericà (en català)
El millor lloc per començar la recerca és Viquipèdia. Allà també trobareu enllaços interessants cap a altres pàgines.

Institut de Gospel de Barcelona (en català)
A la pàgina web de l’Institut de Gospel trobareu informació sobre els seus concerts i a més podreu descarregar un document word sobre la història del gospel (conté molta informació sobre l’espiritual negre i el work song).

The Atlantic Slave Trade and Slave Life in the Americas:  A Visual Record (en anglès)
Col·lecció d’imatges de l’esclavitud a Amèrica.

The Rise and Fall of Jim Craw (en anglès)
Una pàgina on podreu trobar informació sobre les lleis de segregació racial que van estar en vigor entre 1876 i 1965 a EEUU, anomenades Jim Craw Laws. Prohibien l’entrada als ciutadans negres a certs llocs públics com ara piscines i bibliotèques. Tenien un lloc a part als autobusos, les esglésies…fins i tot les fonts d’aigua municipal els hi eren prohibides.


Llibre:

El jazz i la seva història. Els músics, els cantants, els ritmes i les tendències fonamentals del jazz.
Giuseppe Vigna (2006)
ISBN: 978-84-934717-1-2

És un llibre per estudiants que explica breument la història del jazz des dels seus orígens, amb moltes il·lustracions. Al principi del llibre parla de l’esclavitud, el work song i l’espiritual.

No hi ha comentaris

Disculpa, els comentaris estan deshabilitats.