La faula de l’elefant encadenat

Quan els meus alumnes de violí se senten impotents, incapaços o no creuen en les seves pròpies capacitats, m’agrada explicar-los el conte de l’elefant encadenat de Jorge Bucay. És un conte tan inspirador que fins i tot el vaig imprimir i el vaig penjar a la meva aula perquè els meus alumnes el tinguessin sempre present.

L’elefant encadenat

Si els elefants són tan forts que podrien arrencar un arbre del terra, per què no aconsegueixen trencar les cadenes que els lliguen i fugir? Trobaràs la resposta a la següent història:

“Hi havia una vegada un elefant que va néixer en un circ. Des del principi el van tenir encadenat a una estaca de fusta perquè no s’escapés. A la nit dormia lligat a la seva estaca i somiava amb la seva llibertat. Per alleujar la seva tristesa imaginava com serien les terres llunyanes d’Àfrica, d’on venien els seus avantpassats. Una d’aquelles nits va intentar escapar estirant l’estaca amb totes les seves forces, fins que va caure esgotat. L’endemà ho va tornar a intentar, i l’endemà, i l’altre … però no ho va aconseguir. Es va dir a si mateix: no puc i no podré mai.

Van passar els anys i aquell petit elefant va anar creixent fins a convertir-se en un elefant enorme i poderós. Seguia al circ encadenat a la mateixa estaca, però mai més havia tornat a intentar escapar-se. Amb la força que tenia ara, hauria pogut escapar fàcilment arrencant l’estaca. Però des de petit se li havia gravat a la ment que ell no tenia força suficient per desfer-se de la cadena que el lligava. Mai va tornar a posar a prova la seva força i, el pobre, va viure tota la seva vida al circ encadenat a l’estaca.”

Recorda: Que avui no puguis aconseguir una cosa no vol dir que mai ho podràs fer! A mesura que vagis creixent, les teves capacitats aniran canviant sense que te n’adonis i de sobte un dia seràs capaç de fer una cosa que mai abans havies aconseguit. No et rendeixis mai.

Descarrega el conte de l’elefant encadenat en PDF: L’elefant encadenat

Contes-per-violinistes

No hi ha comentaris

Deixa un comentari