img_0044Ja fa un any que vaig venir a viure a la República Dominicana amb la intenció d’engegar un projecte d’educació musical. Vaig visitar llocs i conèixer motles persones fins que finalment vaig trobar el lloc ideal per fer-ho: el Proyecto Social La Cuchilla, impulsat per una cooperant catalana, l’Anna Maria Ollé, que fa més de vint anys que viu al país. És projecte comunitari que pretén crear teixit social i connectar a les persones de la comunitat rural de Los Guineos, a l’interior del país, amb recursos externs. Un dels punts forts del projecte és l’estimulació, educació i capacitació de les persones de la comunitat com a forma de desenvolupament a llarg plaç.

 

La zona està molt apartada, a dues hores i mitja amb cotxe des de la capital, i la carretera que hi arriba és de terra i està en molt males condicions. Al mes de maig del 2015 vaig començar a pujar a Los Guineos cada setmana amb l’Anna Maria, primer per conèixer el projecte, però de segioda me’n vaig enamorar i vaig començar a fer música amb els nens informalment.

 

Amb el temps he anat coneixent millor les necessitats de les persones de la comunitat. De fet, van ser les mateixes mestres que van mostrar molt interès en aprendre a cantar bé, a entendre la música i ampliar el seu repertori de cançons. Així és com vaig plantejar el projecte Música Maestro.

 

Música Maestro és un projecte educatiu que treballarà en paral·lel amb els mestres i els nens de Los Guineos durant tot el curs escolar 2016-2017. Les activitats seràn les següents:

 

maestras-1Curs de músical per als mestres: tindrà una durada de 30 hores lectives amb una freqüència d’una hora setmanal. El curs serà obert i gratuït per a tots els mestres de la zona de Los Guineos, els estudiants de magisteri becats del Proyecto Social La Cuchilla i les tres mestres d’estimulació de la Escuelita San José. Al taller adquiriran una educació musical bàsica, aprendran eines didàctiques i rebran materials docents per garantir que un cop s’acabi el projecte puguin seguir oferint estimulació musical als seus alumnes. Al final del curs se’ls farà entrega d’un diploma certificant la seva participació, emès per la Universitas Albertiana de Barcelona.

 

img_0316Sessions d’estimulació musical per als nens: A fi de que els mestres posin en pràctica allò après al curs i que així consolidin els nous coneixements, es farà un curs d’estimulació musical per als infants de la zona on es convidarà els mestres a participar. Es repartiran els nens en 2 grups de diferents franges d’edat, que rebran una sessió d’estimulació musical de 50 minuts cada setmana al llarg de 35 setmanes. Els mestres faran torns per participar a les sessions amb els nens. A més de donar l’oportunitat als mestres de posar en pràctica allò après, el curs d’estimulació també tindrà l’objectiu de donar estímuls als nens que els permetin millorar les seves habilitats musicals i psicomotrius, fer-los feliços i transmetre’ls valors humans positius. Es faran dos concerts perquè els nens celebrin i comparteixin la seva música amb les famílies i membres de la comunitat.

 

Visites musicals a les escoles rurals: Cada setmana visitaré una escola rural diferent per ajudar a les mestres que participen al curs de música a implementar el que han après directament a la seva aula.

 

Descarrega el dossier complet del projecte, on descric detalladament el context geogràfic, la problemàtica, els objectius i el programa d’activitats: Música Maestro: projecte d’educació musical a la República Dominicana (pdf).

 

img_0134

img_0197

img_0115img_0022