Pasqua, primavera i música

Sempre m’he preguntat què tenen a veure els ous amb els conills, la Pasqua i la xocolata. Navegant per Internet he pogut sortir de dubtes, sobretot gràcies a Viquipèdia… 😉

Algunes cultures mediterrànies de l’antiguitat ja celebraven el “pas” de l’hivern a la primavera amb festes i balls durant una setmana sencera, que coincidia amb la primera lluna plena de la primavera. De fet, l’etimologia de la paraula Pasqua ve de l’hebreu pésakh que vol dir  “pas”.

En anglès la Pasqua l’anomenen Easter en honor a la deessa germànica de la primavera (Eostre). El conill era un símbol de fertilitat associat a la deessa Eostre. D’altra banda, des de l’antiguitat l’ou ha estat un símbol de nova vida, de renaixement, lligat a l’arribada de la primavera.

La modernitat s’ha encarregat de fer ous i conills de xocolata i totes les variacions possibles que el consumisme pot imaginar.

En moltes cultures anglosaxones tenen la llegenda que el Conill de Pasqua porta cistelles plenes d’ous pintats de colors a les cases dels nens la nit abans de Pasqua. El conill amaga els ous pel jardí o per la casa i els nens els han de trobar.

Als Estats Units per aquesta època de l’any els nens canten una cançó dedicada al Conill de Pasqua: Here comes Peter Cottontail. Va ser composada per Steve Nelson i Jack Rollins l’any 1950 i es va convertir en la cançó més popular de la Pasqua. Cap als anys 70 fins i tot es va fer una pel·lícula sobre aquest personatge.

Descarrega’t la partitura: Here comes Peter Cottontail per 2 violins en Re M (PDF)

Bones vacances i bona primavera!

No hi ha comentaris

Disculpa, els comentaris estan deshabilitats.